Stakeholder har kartlagt risiko i den norske fiskeflåten og bransjens leverandørkjede på oppdrag fra Fiskeri- og havbruknæringens forskningsfinansiering (FHF).
For fiskeflåten betyr åpenhetsloven strenge krav til kartlegging og oppfølging av arbeidsforhold, både i egen virksomhet og i leverandørkjeden.
Stakeholders rapport er i tre deler: Del én omhandler risikoforhold i fiskeflåten, mens del to tar for seg risikoer knyttet til produkter og tjenester som fiskeflåten er store innkjøpere av. Del tre er et dypdykk i hvordan bransjen kan møte kravene som stilles i åpenhetsloven.
I følge rapporten er de største risikoene i fiskeflåten knyttet til helse, miljø og sikkerhet, psykososialt miljø og sosiale rettigheter. I leverandørkjeden er det kartlagt vesentlig risiko knyttet til fangstredskaper og emballasje, agn, elektronikk, verft, arbeidstøy og fottøy samt transport.
Verktøy for bransjen
Rapporten er et verktøy som kan tas i bruk av fiskeflåten og andre selskaper som er tilknyttet bransjen i arbeidet med åpenhetsloven. I tillegg til rapporten har Stakeholder utviklet et risikokartleggingsverktøy. Verktøyet, som er laget i Excel, kan brukes til prioritering av oppfølging av risiko.
Stakeholder har også utviklet en mal som sikrer styrerapportering i overenstemmelse med kravene i åpenhetsloven.
Rapporten, risikoverktøyet og rapporteringsmalen er relevante for de norske fiskeribedrifter som omfattes av åpenhetsloven. I tillegg er det relevant for de virksomheter som ikke omfattes direkte, men som må være forberedt på å svare på spørsmål om hvordan de håndterer kravene i åpenhetsloven, fordi dette er informasjon som etterspørres av deres kunder. Kunder av bransjen kan også benytte rapporten for å få bedre innsikt i risikoområdene i sin verdikjede.
Ønsker du tilgang til risikoverktøyet og rapporteringsmalen?
Send en e-post til seniorrådgiver Linnea Holter Thompson på Linnea@stakeholder.no.
Fullstendig rapport kan lastes ned her: